Födelsedags bakning: recept.

NÖTBROWNIE MED CHOKLADTRYFFELTÄCKE.


BROWNIE

75g mörk choklad, minst 70 %

50g smör, smält

1 stort ägg

½ dl grädde

2 dl mandelmjöl (ca 70g)

1 msk kakaopulver

1 tsk vaniljpulver

50g grovhackade valnötter


GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, grädde, kakaopulver, vaniljpulver och mandelmjöl i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Hacka choklad i mindre bitar.
Dra av smöret från plattan och rör ner den hackade chokladen och fortsätt röra tills chokladen har smält.
Vänd ner chokladsmöret i äggsmeten och blanda till sist in valnötterna.


Smörj en lite form, ca 20 cm i diameter, med smör och ströa den med mandelmjöl.
Bred ut smeten i formen och grädda i 15 minuter, kakan ska var lös när du tar ut den.
Låt kakan vila minst 20 minuter innan du serverar med färska bär och lösvispad grädde.


Kan du låta den vara tills dagen efter är den nästan ännu bättre.
Då kan du med fördel glasera den med chokladkräm och skära den i små browniebitar.
Garnera med nöt eller bär.
Förvaras svalt.


CHOKLADKRÄM:

½ dl grädde

25g mörk choklad


GÖR SÅ HÄR:

Värm grädden i en kastrull och rör sedan ner finhackad choklad.
Rör till en smet och bred ut över kakan.
Skär i munsbitar när krämen stelnat.


TIPS: Smaksätt gärna chokladkrämen men mintchoklad eller apelsinskal från en halv apelsin.

 

Mina åsikter eller funderingar:

När jag gjorde kakan råkade jag ha in den i ugnen för länge ca 10 minuter över tiden då blev den tyvärr ganska torr, var där med noga med tiden och sätt gärna klockan några minuter innan den ska ut så att ni vet hur den ser ut då.

Jag hade också några delikat choklad bitar från en chokladask över där innehållet var ganska krämigt och chokladen var mjölkchoklad och väldigt söt, den smälte jag ner i choklad krämen med den mörka chokladen, det vart jätte gott med den lite krämigare och tjockare överdraget på kakan.

Tips: vispa gärna hälften av grädden och sedan vispa ner den avsvalnade choklad och gräddsmeten i den vispade grädden så får ni ett krämigare överdrag utan att behöva något socker eller mera grädde.


Tips från mig: Rosta lätt valnötterna och gnugga dom sedan i en handduk så får du bort lite av det beska skalet.


Nu i denna årstid så är det perfekt att plocka färska hallon och garnera eller äta i större mängd till kakan!!

 

 

 

Glömde att lägga upp bilder.<3

/amandaseamountain.blogg.se
Kommentarer
Lisa säger:

Låter riktigt mumsigt! :D

Svar: ja det var det också :D ett av mammas bantnings/ hålla sig utan socker kokböcker :D
Amanda Sjöberg

2012-08-11 / 20:14:12
URL: http://dressagebylisa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

        Kom ihåg mig?
rss
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!