Minus 20 grader idag och en strålande klar frisk dag :P....


Idag var Faricha och jag ute på åkrarna och grässträngarna nedanför vårat stall och blev fotograferade av Hanna Dixon Kassman.
Temat var väl lite att få fram harmoni och kontrast med Farichas röd-bruna färg med svarta ben, man och svans mot den vita snön runt omkring.
Jag hade tänkt att rida barbacka men när det var 20 minus grader så tog jag på mig allt jag hade och red i sadel istället men jag snodde mammas akademiska/western sadel så det ser lite mer akademiskt ut eftersom att temat var åt akademisk harmoni eftersom jag nu har börjat rida det mera nu.


Här är några smak prov men redigerade bilder mm kommer sen: :D

 

 

 

/amandaseamountain.blogg.se

Nu är det jul igen oh nu är det jul igen oh julen varar ända fram till påska! men det var inte sant men det var inte sant för däremellan kommer fastan! :D

Nu är det bara 15 dagar kvar till jul!!! (i någon sådär räkning xD)... 
Vi får se med uppdatewringen då det kommer mer under lovet men nu tänkte jag iaf hålla igång med uppdateringar och redovisningar om frågorna: hur och vrf i den akademiska ridningen som jag nyss har börjat med.
Ni får gärna kritisera och fråga då jag är ny och mycket väl kan ge en fel sida av något eller vara oklar med något annat!
 
Här är iaf en av träningarna går. :D
 


Idag tog jag en tur i dimmans värld.
Man kunde inte ens se 10 meter framför en…
Jag tyckte det var jätte mysigt men min prillig fullblods häst tyckte inte om den tjocka dimman från ån och bäckarna runt om kring så först gick mina planer på att lösgöra henne i halsen med dom övningar som jag har lärt mig inge bra så jag fick skritta ett bra tag med några inslag av trav men hon var mycket O-fokuserad så jag tog in på volter osv. och då gjorde hon det jag sa men med ingen direkt kontakt eller mjukhet så jag gav upp och började skritta hem men bara böjde lite och fortsätta berömma henne för lilla minsta hon gjorde rätt och helt plötsligt var hon jätte K-mjuk och formade sig och flyttade för vikterna mm.
Hon var så duktig så jag testade att trava hem vilket inte brukar funka då hon bara “tjuvökar” hemåt men nu var hon jätte duktig och det var lätt att sitta på henne även fast jag red barbacka, i slutet vågade jag tom. mig på en liten galopp även fast jag inte har tränat så mycket på det.
För att vara andra gången jag gör det korrekt så gick det OK hon tappade lite fokus och vart lite spänd men slappnade av något efter ett tag så hon fick massor av beröm för att ha klarat det så bra för att vara andra gången.

 

 


När jag kom hem testade jag igen att gå på en volt och då flyttade hon för lilla minsta så jag kunde tom. göra en liten piruett med vikten (självklart vart det nog ingen riktig piruett eftersom jag inte riktigt har gjort en korrekt förut men hon gick iaf. med baken in mot en punkt och gick runt den).
Jag kunde bara sitta där och flytta runt henne i volten mm. med en hand och nästan hela tiden med böjning igenom hela kroppen så jag är super nöjd nu får man hoppas att hon kommer ihåg den här bra stunden med den imorgon då Hanna ska ta kort på oss ute i snön. :D

 

/amandaseamountain.blogg.se

3e delen. Träningarna och läxan.


Lektionerna:

På den andra lektionen fortsatte vi att öva in sitsen som kan efterliknas med att röra höfterna och sittbenen med hästens rygg som när man cyklar baklänges.
Jag fortsatte också med böjningen men vi lade nu till öppnar och slutor men att fortsätta bibehålla böjningen och strävan efter att han säker sig ner vilket bara händer under några få sekunder innan hon direkt släppte det och man fick börja om. :P


Under 3e lektionen så började vi verkligen göra det som är typiskt akademiskt: vi la till vikthjälperna.

Jag fortsatte som vanligt med böjning utan utter tygel och skänklar gjorde öppnar och slutor men nu i samband med att jag ökade och minskade volten.

Bara genom att jag mjukt la till ytter tygel mot hennes yttre hals sida och inte tog i tygel utan bara tryckte inåt med tygel på halsen och på så vis flytta in hennes bog vise versa åt andra hållet då jag kunde flytta ut hennes bog.

För att kunna göra öppnar och slutor behövde jag också kunna flytta min inre balans Men Fortfarande vara Kvar på mitt Inre sittben men “tänka att min inre balans och vikt i bål och mage flyttar sig ut för att flytta ut henne och tänka att den flyttas in från “centrum” (ryggraden) för att flytta in henne mot volten.

Jag behövde också kunna flytta hennes höfter och bak för att kunna göra övningarna och för detta “la“ jag bara till benen mot hennes sida och mer eller mindre tänkte att jag gjorde en lätt tryckning.

När jag gjorde allt detta så flyttade hon sig i öppnar och slutor i ökande och minskande volter.

Till en början vart det överdrivet och lite fel men det var endast för att jag råkade göra för starka hjälper även fast jag egentligen bara satt och följde med hennes rygg och samtidigt böjde hennes hals, efter 3e gången nu så började hon också balansera upp sig och inte bara gå böjd i nacken utan också visa en tydlig böjning i hela kroppen då t.o.m. svansen låg lagd på den sida hon var böjd i.

 

På den 4e lektionen började vi göra allt som jag lärt mig fast i trav.
Jag ska väl pointera att jag alla gånger förutom den första har ridit barbacka och på ganska skarpt hackamore (då hon går bäst på bettlöst men behöver ganska skarpt för att inte “ignorera eller sticka med mig” utomhus men på den här lektionen fick jag låna Versus hackamore som är betydligt mjukar vilket i slutändan gjorde så att Faricha ignorerade mig lite väl mycket och jag fick jobba mer än vad som ska behövas…
SÅ jag ska återgå till mitt bett och då också bara behöva ta betydligt mindre tag i tygeln. :D
Jag testade också att göra små galoppfattningar och något varv i båda riktningarna på stora mitt volten och med Annas hjälp gick det riktigt bra till slut.
Men jag måste våga lite på att släppa “skänklarna” där också då jag har en tendens att klamra mig fast för att jag inte riktigt litar på att hon inte ska tvärnita för något “riktigt läskigt” men det kommer va min läxa framöver till nästa lördag.

 

/amandaseamountain.blogg.se

Del2 Farichas och min nya inriktning.


Akademiskt FÖR MIG är att man ska känna ett band och tillit till sin vän och inte tvinga eller stressa fram något.
Det finns ingen tävlings gren i akademiskt vilket jag tycker är det bästa då man inte känner trycket att bli klar på kortast möjliga tid för att kunna tävla så mycket som möjligt och utbilda hästen så mycket som möjligt utan här tar man det i sin takt vilket är oftast räknat i år.
Dom räknar alltså i år inte “detta kan du säkert om några gånger” utan “detta kommer att sitta om ett par år” vilket för många kan verka tråkigt och slöseri med tid men poängen är ju inte att man sitter och gör ingenting varje gång utan Faricha och jag går ju mini steg varje gång lika så mamma och Versus, det är det som gör det kul!

 

Höst........

 

Tex. på min första lektion så jobbade vi mest med att “tänka om” glömma alla gamla saker om att ha ett bra stöd på ytter och krama mjukt med händer osv.
Utan det enda jag jobbade med var min inre tygel INGENTING ANNAT bara ett tygeltag i inre böjning hela tiden och sitta och “visa” henne att hon ska vara lätt böjd och söka sig neråt.
(observera att detta görs i låg form och den höga kommer inte förrän hästen är mogen att samla sig själv med benen utan min hjälp med skänkel som “stöd” eller liknande)

 

 lilla Musse (Tyra)<3

 

Faricha var först mycket fundersam och förvirrad över att jag inte manade på med skänkel utan som högst med min röst men annars bara med tänk och därmed en liten lätt viktändring, efter ett tag lyckades vi komma ut på volten ist för att gå runt, runt ( då jag inte fick använda mina skänklar ;) ) och så höll vi på och lära oss ett nytt sätt och ett nytt tänk.
Den första träningen gick mest ut på det och att jag skulle lära mig hur jag visade henne att vara i böjdform och söka sig ner fast fortfarande i böjd form.

 


Mitt inne i stan finns det ett naturreservat som är fantastiskt fint. :D

 

Får nog bli en 3e om dom resterande lektionerna annars blir det lite väl mycket att läsa :P
Tyvärr har jag nog väldigt få bilder på mina träningar då mamma också har ridit och jag har inte haft någon som kan ta kort ist.
Jag ska rida nu nästa lördag och jag kanske, kanske kan få några kort då. :D

 


 
 
Här kom lite bilder på när jag var med Hanna och vi tog lite bilder.
 
/amandaseamountain.blogg.se

köööörkort!!!

Fick hem mitt körkort nu också för 2 veckor sedan :D det tog ett jäkla tag eftersom dom vägrade godkänna mitt kort men nu är det gjort och jag kan köra :D har kört ett tag nu men då med papper och pass med mig.
Tror jag har kört över 22 mil bara på dom 2 månaderna jag kunde köra :P men nu är den avställde ändå så kan inte köra iaf :S får vänta till våren ....
/amandaseamountain.blogg.se

Hej igen :D

 

Hejsan allihopa! Amanda här det var en himla lång stund jag uppdaterade min blogg men som ni kanske vet så går jag i 9an nu och satsar fullt ut på att vara med kompisar, plugga och såklart hästarna!

 

 

 
 den sista på mamma och Versus är tagen av min bästa kompis Hanna Dixon Kassman som är en lovande fotograf enligt mig. :D<3

Versus på hoppträning för 2a gången

 

 

Jag har gjort stora planer och jag hoppas dom går i uppfyllelse för det skulle vara så coolt att göra allt det jag vill, för det första vill jag självklart gå ut 9an nu med bra betyg och komma in på Teknik linjen inriktning Media & information på Gripen skolan.
Jag vill gå där i 2 år och sen ska jag förhoppningsvis ha fått stipendium och samlat pengar till att åka UTOMLANDS i ett helt år och plugga :D Det kanske inte låter så konstigt eftersom många gör det men för mig är det otroligt nytt och skrämmande men på samma gång otroligt kul.
Helst vill jag åka till USA men man får önska första, andra och tredje handsval så det är inte säkert…

Sen vill jag ju självklart hem och fortsätta så att jag kan ta examen.


Det känns som att detta inlägg kommer bli gigantiskt om jag inte kortar ner det så jag kommer nog att lägga upp detta i 2 delar men den andra delen ska definitivt bli om Faricha och jag som har bytt lite och nu tränar för Anna Lindh som min mamma rider akademiskt för,’
Vi gör stora framsteg och självklart måste jag berätta kortfattat om det i del 2. :D

 

 
/amandaseamountain.blogg.se
rss
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!